Președinții a trei state în care vaccinarea a fost refuzată au murit

  1. Pierre Nkurunziza, președintele statului Burundi, a murit la 55 de ani, în data de 8 iunie 2020. Cu mai puțin de o lună înainte de aceasta liderul național al Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.), împreună cu alți doi experți ai acestei organizații, au fost alungați din țară. La trei săptămâni după moartea lui Nkurunziza însă, noul președinte a anunțat testări masive, spunând că țara sa va lua în serios probema pandemiei de coronavirus și numind virusul drept cel mai mare inamic al tării. În timpul mandatului său relațiile cu O.M.S.-ul au fost, desigur, normalizate. Totuși în februarie 2021, atunci când a venit vorba de vaccinarea populației. ministrul sănătății a afirmat că țara sa este preocupată mai degrabă de măsurile de prevenție.
  2. John Magufuli, președintele Tanzaniei,  a murit pe data de 17 martie, anul acesta. Avea 61 de ani. Pe lângă faptul că fusese un lider foarte popular în țara sa, el a fost poate cel mai vocal corona-sceptic dintre conducătorii de stat ai planetei. A considerat totodată vaccinurile ca fiind periculoase, așa că Tarzania a fost unul dintre cele două state africane (alături de Burundi) care a refuzat programul de vaccinare dictat de O.M.S.
  3. Jovenel Moïse, președintele statului Haiti, a fost asasinat de niște mercenari care fuseseră instruiți de S.U.A. pe data de 7 iulie 2021. Avea 53 de ani. La data morții sale, Haiti era singurul stat din emisfera vestică ce nu vaccinase nici măcar o singură persoană. La doar zece zile de la asasinat însă, Organizația Pan-Americană a Sănătății (PAHO) anunța că pe 16 iulie a fost organizată prima sesiune de vaccinare ca urmare a primirii a 500000 de doze donate de către S.U.A. Și încă un amănunt interesant: este un lucru confirmat chiar de către Pentagon că cel puțin o parte dintre asasini își primiseră instruirea militară de la statul american. Aceasta nu implică în mod absolut necesar o implicare directă a acestui stat în asasinat, însă poate merită ca nici acest amănunt să nu fie trecut cu vederea.

https://www.unicef.org/press-releases/statement-arrival-first-batch-covid-19-vaccines-haiti

https://www.opendemocracy.net/en/democraciaabierta/haiti-assassination-president-vaccination/

https://www.paho.org/en/news/17-7-2021-start-covid-19-vaccination-campaign-haiti-first-persons-vaccinated-less-48-hours

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-burundi-idUSKBN22Q0XS

https://apnews.com/article/43deca49188c8b3fdfaee0a7f154162b

https://www.aa.com.tr/en/africa/tanzania-burundi-not-to-get-covid-19-vaccine-doses/2135487

https://www.bbc.com/news/world-africa-56437852

spacer

Leave a reply